Wat heb ik gelezen

Ik ben een lezer. Ik houd van boeken. Als klein meisje al kon ik me urenlang verliezen in een boek. Elke week ging ik met mijn vader en broertje naar de bibliotheek om een tas vol boeken op te halen. Meestal op woensdag of vrijdagmiddag. Het was het hoogtepunt van mijn week. De bibliotheek was een doolhof vol oude en nieuwe verhalen. Een magisch gebouw waar na sluitingstijd de hoofdpersonen uit mijn boeken tot leven kwamen.  Alles was er mogelijk. Nog steeds lees ik veel en graag. In mijn maandelijkse maand in herhaling artikel vertel ik altijd in het kort welke boeken ik heb gelezen maar het leek me leuk om er eens een apart artikel aan te wijden. Hieronder geef ik een klein overzicht van wat ik in de afgelopen periode heb gelezen.

gelezen

Een paar van mijn favoriete boeken waren onder andere:

Eva van Carry van Bruggen

Mijn favoriete boek van het jaar (tot nu toe). Je volgt de hoofdpersoon, Eva, in verschillende fases van haar leven.  Een zeldzaam openhartig zelfportret waarin je de innerlijke dialoog van de hoofdpersoon volgt.

Knielen op een bed violen van Jan Siebelink

Deze roman heeft jarenlang ongelezen bij me in de kast gestaan. Onterecht moet ik bekennen want ik vond het tot mijn verbazing een erg goed boek. Op een beslissend punt in zijn volwassen bestaan heeft Hans Sievez een diep-religieuze ervaring. In de daarop volgende zoektocht naar zingeving en het eeuwige leven komt zijn huwelijk en de relatie met zijn twee zoons onder grote druk te staan.

A little Princess van Frances Hodgson Burnett

Een klein, zeer rijk meisje wordt vanuit India op een Engelse kostschool geplaatst. Als haar vader overlijdt, blijkt er geen erfenis te zijn, waardoor haar leven drastisch verandert. De geheime tuin was als kind een van mijn favoriete boeken. Ik was benieuwd naar wat de schrijfster van dit boek nog meer geschreven had.  A little princess stelde zeker niet teleur. Het is een prachtig sprookje waar je je heerlijk in kunt onderdompelen. Een aanrader!

Het wonderkabinet van Brian Selznick

Een jeugdroman die zowel in woord als beeld wordt verteld. Het is geen graphic novel maar ook geen geïllustreerd kinderboek. De tekst en de tekeningen vertellen en verbinden het leven van het dove jongetje Ben in 1977 met het getekende verhaal van Rose dat zich afspeelt in 1927.  Al met al vond ik het een interessant boek en met name de tekeningen zijn erg mooi. Vooral de gezichtsuitdrukkingen van de personages maken indruk.  Het geschreven verhaal vond ik aanzienlijk minder dan het verhaal in tekeningen maar de combinatie van beide maakt veel goed.

Notes on a Scandal van Zoe Heller

Dit was een onverwachte page-turner. Ik kon het boek niet wegleggen. De roman beschrijft de vriendschap tussen twee vrouwelijke leraressen. Als Sheba Hart op St. George’s komt werken als de nieuwe lerares pottenbakken, ziet de oudere, eenzame Barbara Covett in haar een verwante geest. Maar Barbara is niet de enige die zich aangetrokken voelt tot Sheba. Binnen korte tijd raakt Sheba namelijk verwikkeld in een verboden relatie met een vijftienjarige leerling. 

Daarnaast las ik ook Het geheim van mijn moeder van Rita Verschuur, wat me helaas ontzettend tegenviel.  Het dagboek van Anne Frank (wat natuurlijk fantastisch maar ook vreselijk verdrietig is) en Before I Fall van Lauren Oliver.

Hebben jullie nog iets moois gelezen in de afgelopen periode?

Comments

 1. Oeh, ik ken al deze boeken nog niet maar A Little Princess en Notes on a Scandal klinken fantastisch!

  • hesteranne says:

   Dat zijn ze ook. Absoluut de moeite waard!

 2. Aaah wat fijn dat je zoveel boeken hebt gelezen. Ik ga morgen ein-de-lijk beginnen in ‘Voor jou’.

  • hesteranne says:

   Ik ben benieuwd of je er al in begonnen bent 😀

 3. Het geheim van mijn moeder lag hier ook op de koffietafel. Ik heb twee hoofdstukken gelezen en het terug weggelegd. Ik vond er , net zoals jij, echt niets aan.
  Ik raad aan: alles van Haruki Murakami.

  • hesteranne says:

   Ik heb alleen Norwegian Wood van Murakami gelezen en dat vond ik erg mooi. Maar ik moet nodig iets anders proberen. Nog tips?

 4. Onlangs heb ik ‘Eva’ gekocht (een héle mooie uitgave). Leuk om jouw aanbeveling te lezen!
  ‘Knielen op een bed violen’ vond ik ook een bijzonder goed boek.

Speak Your Mind

*

http://hesteranne.nl/wp-content/uploads/2015/12/rifle-women.jpg