Over veranderen & vriendschap

Toen ik twee jaar geleden terugkwam uit Israël voelde ik me een ander mens. Ik was acht maanden weggeweest en in die periode was ik veranderd. Ik was nog wel Hester maar tegelijkertijd voelde niets meer zoals daarvoor.

veranderen

Verandering gaat vaak ongemerkt. Je merkt het pas als iemand anders je erop wijst of als je beseft dat iets voorbij is. Dat kan een moment, een periode maar ook een persoon zijn. Bij terugkomst in Nederland merkte ik dat bepaalde vriendschappen veranderd waren. Ik wist niet of dat nou aan mezelf of aan hen lag. Waren zij nou veranderd of ik? Of allebei?

In ieder geval voelde ik me niet meer op mijn gemak. Ik was niet mezelf als ik bij hen was. Mijn interesses waren veranderd en bepaalde mensen gedroegen zich op een manier waar ik me niet prettig bij voelde. Er was veel veranderd in de periode dat ik in het buitenland zat. Nu ik weer terug was, was alles zoals het hoorde. Maar ik voelde op mijn beurt dat het plaatje niet meer paste.

Ik heb het hier lange tijd moeilijk mee gehad. Ik begreep het niet en was teleurgesteld. In hun maar ook in mezelf.  Een vriendschap vind ik iets bijzonders. Iets om te koesteren. Daar moet je voorzichtig mee zijn maar niet iedereen denkt daar helaas hetzelfde over. Voor mijn tijd in Israël had ik waarschijnlijk krampachtig geprobeerd om de vriendschap in stand te houden maar deze keer besloot ik om het te laten rusten. Het te laten gaan. Het contact moest maar eens van de andere kant komen en dat kwam er niet. Oké. Genoeg. Het is voorbij.

Het klinkt wat dramatisch maar ik vond het lastig. Misschien had ik iets moeten zeggen maar dat heb ik niet gedaan. Lange tijd dacht ik dat ik een periode van mijn leven verspild had aan mensen die het niet waard waren. Maar dat is niet helemaal eerlijk want op dat moment in tijd pasten we bij elkaar. Ik was blij met ze en zij met mij en daar verandert de realiteit van vandaag niets aan.

Mensen veranderen. Vriendschappen ook. Ik ben anders dan tijdens mijn studententijd. Anders ook weer dan tijdens mijn tienerjaren. Anders maar ook hetzelfde. Hoezeer ik ook zou willen dat iedereen met me mee verandert. Het gaat niet. Je kunt niet iedereen meenemen en dat is oké. De mensen die blijven. Blijven.

Liefs! HesterAnne

Comments

 1. Mooi omschreven, ik herken wat je zegt!

 2. Heel erg herkenbaar! Mensen veranderen en soms veranderen ze niet altijd met elkaar mee. Dat hoeft niet per se slecht te zijn, maar soms klikt het dan gewoon niet meer.

  • hesteranne says:

   Nee, hoewel ik het wel jammer vind. Maar soms is het gewoon klaar.

 3. Ik zit nu in zo’n periode dat ik merk dat bepaalde vriendschappen veranderen, of in ieder geval niet meer helemaal zijn wat ze zijn geweest. Lastig, want hoe lang blijf je er energie in stoppen en wanneer komt het punt dat je het maar gewoon laat gaan?

  • hesteranne says:

   Precies, dat vind ik altijd een lastige afweging. Uiteindelijk voelde ik dat het niet meer goed zat. Ik was blij als ik naar huis mocht en dat is geen goed teken 😀

 4. De laatste alinea verklaart eigenlijk alles wat je voelt en dat vind ik heel mooi; het is inderdaad echt wel moeilijk en het kan veel strijd opleveren maar uiteindelijk is het nu eenmaal zo dat mensen veranderen. Ik herken het ook.

 5. Wauw, heel herkenbaar een mooi geschreven. Ik ben geen half jaar weggeweest, maar toch zijn bepaalde dingen heel herkenbaar. Ik vind het bij vriendschap heel belangrijk dat iemand op bepaalde gebieden dezelfde normen en waarden als mij heeft, en soms veranderen die, en daar kan ik me aan storen.
  Het is echter gewoon zoals jij schrijft: mensen veranderen en daardoor veranderen vriendschappen ook.

  Een echte eye-opener. Bedankt voor deze post. Ik heb hier echt iets aan.

  • hesteranne says:

   Dat is fijn om te horen. Blij dat ik je kon helpen 😀

 6. Sas says:

  Heel mooi. Erg herkenbaar, vooral het laatste. De mensen die blijven. Blijven<3

 7. Ik schreef hier een tijdje geleden ook een artikel over en over hoe het nodig is om vriendschappen stop te zetten. Soms is een persoon op een bepaald moment in je leven belangrijk, maar is die op een ander moment overbodig (en zelfs een last). Ik ben ook veranderd en ik snap je post helemaal.

  Ps. Ik geef momenteel een box weg. Zin om mee te doen?

  • hesteranne says:

   Ik ga het artikel op je site even opzoeken. En natuurlijk wil ik graag meedoen 😀

 8. Wauw heel mooi geschreven! Je zou zo je eigen boek kunnen beginnen.

 9. Heel herkenbaar, mooie geschreven meid.

 10. Wat heb je dit mooi verwoord! Echt heel herkenbaar.

 11. Mooi geschreven en heel herkenbaar.

Speak Your Mind

*

http://hesteranne.nl/wp-content/uploads/2015/12/rifle-women.jpg