Waar was je? # The Bell Jar

Ik zou willen dat ik The Bell jar eerder gelezen had.

The bell jar

Dan had ik me misschien minder alleen gevoeld in een periode waarin ik niet goed begreep wat er met me aan de hand was. Ik was verdrietig zonder dat ik wist waarom. En alles waar ik voorheen plezier aan had, liet me nu onverschillig. Ik was aan het verdrinken maar ik wist niet dat ik onder water werd gehouden.

Je hebt van die boeken die niet alleen goed of mooi geschreven zijn maar die je ook persoonlijk raken. De schrijver weet in woorden te vatten wat jij zelf nooit hebt kunnen zeggen. Dat laatste heeft The Bell jar van Sylvia Plath voor mij gedaan. Ook al voel ik me gelukkig niet meer zoals de hoofdpersonage uit dit boek. Ik weet nog wel hoe het voelt. Ik kan nog steeds heel verdrietig worden als ik aan deze periode in mijn leven terugdenk en ik zal het waarschijnlijk altijd een beetje met me mee dragen.

Tijdens het lezen van The Bell jar besefte ik dat dit gevoel van leegte en zinloosheid dat ik toen ervaren heb niet alleen aan mij eigen is. Natuurlijk wist ik dat ook wel. Maar echt weten is wat anders.

Plot

The Bell jar is geen vrolijk boek. Alles behalve dat. De roman beschrijft een aantal maanden uit het leven van Esther Greenwood. Esther studeert met een beurs aan een universiteit. Daarnaast schrijft ze. Met een van haar verhalen wint ze een prijs waardoor ze stage mag lopen bij een groot vrouwentijdschrift en ze een maand lang luxueus mag leven in New York. Het lijkt geweldig maar het kan Esther allemaal weinig schelen. Ze weet niet wat ze wil met haar leven en ze voelt niets meer. Na haar stage in New York keert ze terug naar huis. Daar zinkt ze steeds verder weg in een depressie, totdat ze uiteindelijk wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek.

Waar gaat The Bell jar nog meer over?

 1. Over de rol en positie van vrouwen. De roman speelt zich af in de jaren vijftig. Er werd van vrouwen verwacht dat ze gingen trouwen en kinderen krijgen. Esther wil niets van dit alles.
 2. Het leven na je studietijd. Wat als je niet weet wat je later wilt gaan doen? Wat als het enige is wat je goed kan, het invullen van tentamens is.

Mijn favoriete quote

The Bell jar staat vol prachtige en herkenbare zinnen. Maar onderstaande passage is favoriet.

I knew I should be grateful to Mrs. Guinea, only I couldn’t feel a thing. If Mrs. Guinea had given me a ticket to Europe, or a round-the-world cruise, it wouldn’t have made on scrap of difference to me, because where ever I sat—on the deck of a ship or at a street, café in Paris or Bangkok—I would be sitting under the same glass bell jar, stewing in my own sour air.

Het zijn misschien niet de meest lyrische zinnen uit de roman maar als je wilt weten hoe het voelt om depressief te zijn.. zo dus.

Je zou de The Bell jar moeten lezen als..

 1. je op het punt staat om af te studeren.
 2. je op zoek bent naar jezelf
 3. je van pittige en gevoelige hoofdpersonen houdt
 4. je lyrisch proza kan waarderen
 5. je meer wilt weten over de rol en positie van vrouwen in de jaren 50

En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Al met al komt het er op neer dat The Bell jar een bijzonder boek is. Het is niet alleen goed geschreven maar het geeft ook een eerlijk beeld van de eenzaamheid en isolatie die een depressie kan veroorzaken.  The Bell jar is absoluut het lezen waard.

Wat is het laatste boek dat jullie hebben gelezen?  xx HesterAnne

Comments

 1. Wauw lijkt me een prachtig boek! Die ga ik onthouden! :)

  • hesteranne says:

   Moet je zeker doen. Absoluut de moeite waard!

Speak Your Mind

*

http://hesteranne.nl/wp-content/uploads/2015/12/rifle-women.jpg