Mijn favoriete non-fictie boeken van 2015

Ik heb een wat moeizame relatie met non-fictie. Eigenlijk heb ik voor 2015 geen non-fictie boeken gelezen behalve dan voor school en studie. Ik lees wel graag essays en achtergrondartikelen in de krant. Een van mijn voornemens voor 2015 was dan ook om meer non-fictie boeken te lezen. Al was het er maar een. Het werden er vijf. Vier waren de moeite waard.

favoriete non-fictie boeken

Sentimental Journeys van Joan Didion

Een collectie van twaalf essays over onder andere New York en Los Angeles in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het essay Sentimental Journeys vond ik met name interessant. Het gaat over de verkrachting van een jonge blanke vrouw in Central Park en de veroordeling van 5 jonge zwarte mannen voor deze misdaad. Het essay is akelig actueel. Daarnaast was ik onder de indruk van de schrijfstijl van Didion. Ze is persoonlijk en afstandelijk tegelijkertijd. Heel knap.

Anna:Het leven van A.M.G. Schmidt 1911-1995 van Annejet van der Zijl

Een biografie over het leven en werk van misschien wel de populairste Nederlandse schrijfster aller tijden.  Ik ben een grote fan van het werk van Annie M.G. Schmidt, maar wist praktisch niets over haar persoonlijke leven. De biografie van Van der Zijl is prachtig geschreven en leest bijna als een roman. Ik ga het komende jaar zeker ander werk van Annejet van der Zijl proberen.

Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking van Susan Cain

Je hebt van die boeken waarvan je denkt “die zijn speciaal voor mij geschreven”. Na het zien van de Tedtalk van Susan Cain wilde ik Quiet meteen lezen. Als een echte introvert herken ik veel van de situaties en voorbeelden die ze beschrijft. Cain laat zien dat er niets mis met je is als je wat rustiger of stiller bent dan de mensen om je heen. De schrijfster zet in haar boek genuanceerd uiteen hoe rustige (introverte) mensen verschillen van uitbundige (extraverte) en waarom we er allemaal bij gebaat zijn die eerste soort wat meer te waarderen.

Tiny Beautiful Things van Cheryl Strayed

Een reeks adviescolumns gebundeld in de collectie Tiny beautiful Things. Strayed geeft antwoord op wanhopige vragen van lezers over het verlies van een geliefde, het krijgen van baby’s, het aangaan van relaties etc. Al vanaf de eerste brief in de collectie was ik verkocht. Een aanrader!

Lezen jullie wel eens non-fictie? En heb je nog tips voor me?

xx Hester Anne

Comments

  1. Dit zijn inderdaad wel toppers! Momenteel ben ik Quiet aan het lezen, bevalt tot nu toe heel goed! En afgelopen jaar las ik Wild van Cheryl Strayed, sindsdien ben ik echt groot fan van haar dus Tiny Beautiful Things wil ik zeker ook nog lezen! Een aanrader van mijn kant is The Happiness Project door Gretchen Rubin, mocht je die nog niet hebben gelezen. Liefs, Charelle

    • hesteranne says:

      Ik heb wel goede dingen over The Happiness Project gehoord, maar heb het nog niet gelezen. Ik ga het zeker op mijn nog te lezen lijstje zetten!

Speak Your Mind

*

http://hesteranne.nl/wp-content/uploads/2015/12/rifle-women.jpg