Mijn gelezen boeken deze zomer

In de afgelopen zomermaanden heb ik weer een groot aantal boeken gelezen. Te veel om allemaal afzonderlijk te bespreken. In dit artikel laat ik een aantal van mijn favorieten van deze zomer zien. Het is een eclectisch stapeltje boeken geworden. Van een jeugdboek tot een verhalenbundel en enkele klassiekers.

gelezen boeken

Ophelia and the Marvellous boy van Karen Foxlee

Ophelia and the Marvellous boy kocht ik deze zomer in een Engelse boekhandel in Stockholm. Het is een jeugdboek, maar het leest als een modern sprookje. Na de dood van haar moeder krijgt de vader van Ophelia een baan bij een groot museum in een stad waar het altijd sneeuwt. Ophelia is veel in het museum te vinden, maar op een dag doet ze een bijzondere ontdekking. In een donkere gang vindt ze een jongen die zegt dat hij al 350 jaar lang wordt opgesloten door de sneeuwkoningin en dat zij de enige is die hem en de wereld kan redden. 

Northanger Abbey van Jane Austen

Om de een of andere manier lees ik Jane Austen het liefst in de zomer. Ik kende het verhaal van Northanger Abbey niet, maar ik was blij verrast. De roman volgt de zeventienjarige Catherine Morland, een alledaags, onervaren en naïef meisje dat meestal met haar neus in de boeken zit. Ze leest enkel en alleen gothic novels en door het lezen van deze romans verliest ze de realiteit nog wel eens uit het oog. Natuurlijk is een Jane Austen geen Jane Austen zonder een liefdesverhaal dus komt Catherine uiteraard op een dag een knappe jongeman tegen.

The Girl in the Flammable skirt van Aimee Bender

Iets wat ik veel te weinig lees zijn verhalenbundels. Op de een of andere manier trek ik altijd een roman uit de kast. Bij verhalen wil ik vaak meer, meer verhaal en meer woorden. Maar dat dat niet hoeft, bewijst  The Girl in the Flammable skirt maar weer eens. Hierin weet Aimee Bender in weinig woorden een reeks originele en fantasierijke verhalen neer te pennen. Alle verhalen hebben een magisch realistisch tintje, zo is er de geliefde die verandert in een aap en een man die na de dood van zijn vader een gat in zijn buik heeft. De verhalen zijn oprecht en gevoelig, maar ook een beetje raar.

Het huisje aan de sloot van Carry van Bruggen

Na het lezen van Eva eerder dit jaar kon ik niet wachten om meer van het werk van Carry van Bruggen te lezen. Ook deze roman (of verhalenbundel) stelde niet teleur. In 25 ongenummerde maar wel getitelde hoofdstukken volgen we de belevenissen van een klein Joods meisje. De roman geeft een mooi beeld van het Joodse leven in Nederland voor de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zijn de beschrijvingen van Van Bruggen onevenaardig. Zinnen als:

Maar nu ze buiten willen komen, wie heeft daar de hoge stoep beklommen… wie staat daar blauw omwaasd, goud doortrild in de brede, lage halfboog van de deur.. wie kijkt naar binnen als met een blij-verwonderd, wijd-open oog…? De zomer… niemand anders dan de zomer!

The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald

Ik heb eindelijk The Great Gatsby gelezen. Deze roman stond al jaren op mijn nog te lezen lijstje, maar ik kwam er nooit aan toe. Het verhaal speelt in de jaren twintig van de vorige eeuw en gaat over het leven van de rijke zakenman Jay Gatsby. Jay Gatsby  geeft op zijn landgoed grote feesten voor de jetset waarmee hij verwoede pogingen doet om zijn voormalige geliefde Daisy terug te winnen. Fitzgerald geeft in prachtig proza een kijkje in de Roaring Twenties, maar laat tegelijkertijd de leegte en doelloosheid van die tijd zien. Mensen denken dat ze zichzelf kunnen uitvinden, maar is dat wel eigenlijk zo?

Hebben jullie deze zomer nog mooie boeken gelezen?

xx Hester Anne

Comments

 1. Sue says:

  Heb je de film van The great Gatsby ook gezien? Ik vond hem een tikkeltje saai, is het boek dat ook?

  • hesteranne says:

   Nee, dat vond ik niet. Het boek is daarvoor veel te goed geschreven. Heb je de verfilming uit de jaren zeventig gezien of de nieuwere variant? Ik heb beide niet gezien, maar ik hoop die uit de jaren zeventig binnenkort te bekijken.

 2. Leuk stapeltje boeken heb je gelezen! :)

 3. Oeh! Northanger Abbey heb ik nog nooit gelezen. Ik ben dol op Jane Austen, deze klinkt ook weer tof!

  • hesteranne says:

   Absoluut de moeite waard! Zeker lezen 😀

Speak Your Mind

*

http://hesteranne.nl/wp-content/uploads/2015/12/rifle-women.jpg