Werkloos zijn en toch positief blijven

Het is moeilijk. Werkloos zijn. Het is alles behalve een vakantie. Je hele wezen, je hele mens zijn, wordt er door aangetast. Een beetje positiviteit kan dan ook geen kwaad.

Ik ben al bijna drie jaar afgestudeerd, maar ik heb nog steeds geen baan. Ik heb acht maanden in Israël gewoond en gewerkt, wat bijbaantjes gehad maar een ‘echte’ baan… Nee. Ik heb literatuurwetenschappen gestudeerd, een mooie studie maar één waar ik bar weinig aan lijk te hebben. Tijdens mijn studie was ik nooit bang om ‘later’ geen werk te hebben. Ik ging er altijd van uit dat dat wel goed zou komen, ook al had ik geen enkel idee wat ik nou eigenlijk met mijn studie wou doen. Als mensen ernaar vroegen zei ik altijd maar dat ik wel op de redactie van een uitgeverij zou willen werken. Ook al had ik me daar nooit echt in verdiept en had ik geen idee wat dat eigenlijk inhield.

positiviteit en werkloos zijn

Inmiddels ben ik bijna drie jaar verder. Ik heb geen werk en ik heb nog steeds geen idee wat ik nou precies wil gaan doen met mijn leven. Ik heb me suf gesolliciteerd, maar ik word meestal niet eens uitgenodigd voor een gesprek. Na de zoveelste afwijzing, nu voor een knullig baantje bij een zorgverzekeraar, zat ik er afgelopen week helemaal doorheen. Weer afgewezen.

Ik wil niet zielig doen, maar het niet hebben van werk heeft enorme invloed op je persoonlijke leven en je ego. Je hebt het gevoel alsof het leven aan je voorbij gaat. De wereld draait door, maar jij staat stil. Iedereen leeft zijn leven, gaat op reis, ontwikkelt zich, koopt een huis en krijgt kinderen maar jij staat langs de kant.

Nu ben ik geen negatief persoon. Bij mij is het glas altijd halfvol. Ik probeer de moed erin te houden, en er in te blijven geloven. Dat is niet altijd makkelijk, maar het is niet onmogelijk. Je kunt én werkloos én positief zijn. Hieronder een aantal tips die ik zelf gebruik om mijn leven wat meer kleur te geven.

 • Stel jezelf kleine,behapbare, persoonlijke doelen. Dus niet: binnen drie maanden wil ik een baan hebben want er bestaat een grote kans dat dat niet zal lukken. Stel een haalbaar doel bijvoorbeeld: deze maand verstuur ik 10 open sollicitaties. Hierbij ligt de focus dus op je eigen handelen. Iets waar je zelf invloed op hebt. Het is ook slim om een aantal doelen te stellen die niets met de zoektocht naar werk te maken hebben. Neem jezelf bijvoorbeeld voor om gezonder te leven of elke dag een uur te gaan wandelen.
 • Blijf jezelf ontwikkelen. Ga vrijwilligerswerk doen, leer jezelf haken, koken of klussen. Maar doe iets om jezelf bezig te houden. Blijf niet in je bed liggen.
 • Zie het als een kans. Wat heb je altijd al willen doen? J.K. Rowling schreef haar eerste Harry Potter roman toen ze in de bijstand zat. Er is dus hoop.
 • Zoek afleiding. Natuurlijk is solliciteren belangrijk, maar probeer ook andere dingen te doen. Lees een boek, kijk een film of ga thee drinken met een vriendin. Doe iets waardoor je even met iets anders bezig bent.

Tv-pretty-little-liars

 • Praat erover. Klinkt logisch, maar is soms erg moeilijk. Ik heb er vaak moeite mee om over het niet hebben van een baan te praten. Ik schaam me ervoor. Ik zie het als een persoonlijk falen. Hoogopgeleid en toch geen werk.  In mijn hoofd ben ik er continue mee bezig: bewust of onbewust. Als ik met iemand anders afspreek is mijn zoektocht naar werk ongeveer het laatste waar ik het over wil hebben. Maar het is wel belangrijk.  Degene met wie je hebt afgesproken toont belangstelling en is geïnteresseerd. Wees daar dankbaar voor.  Maar wees ook eerlijk. Geef aan dat je het er niet te lang over wilt hebben. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je het er maximaal een half uurtje over hebt en dat jullie daarna overschakelen op een ander onderwerp. Dat werkt heel goed heb ik gemerkt.
 • Neem jezelf niet te serieus. Natuurlijk is het heel vervelend dat je werkloos bent, maar er is meer in het leven dan werk.  Werk bepaalt niet wie je bent. Probeer daarom niet te veel stil te staan bij het feit dat je geen werk hebt of waarom je nu weer afgewezen bent bij een sollicitatie. Als je er alles aan gedaan hebt om die baan te krijgen, dan heb je jezelf niets te verwijten. Probeer de humor van je mislukte sollicitaties in te zien.  Wat moest je nou weer voor rare vragen beantwoorden?
 • Wees dankbaar voor wat je wel hebt. Ja, je hebt geen werk maar er is zoveel meer in het leven. Vrienden, familie, het feit dat je leeft. Kijk om je heen. De wereld is prachtig!

Begrijp me goed: Ik zeg niet dat je van deze tips gelukkig wordt. Positiviteit en gelukkig zijn, zijn twee verschillende dingen. Maar als jij positieve energie de wereld in stuurt, krijg je dat vanzelf een keer terug. Dat geloof ik.

Hebben jullie nog andere tips voor me?

Hester Anne

Comments

 1. Ik kwam net toevallig (via een reactie van jou op een blog van Marieke) op je blog terecht en las een aantal artikelen. Ik ben zelf ook werkloos (heb de komende 6 weken een tijdelijk baantje, hopelijk komt daar nog iets moois uit voort, al is het niet in mijn studierichting), maar zit pas sinds afgelopen juli (toen ben ik afgestudeerd) thuis. Ik heb een bachelor geschiedenis en een master middeleeuwen en renaissance studies, en dat in 4 jaar. Hartstikke mooi natuurlijk, maar het blijft zuur als je tóch wordt afgewezen voor de weinige functies die er zijn in dit vakgebied (ik heb – nog – geen lerarenbevoegdheid). Ik werk nu twee ochtenden in de week als postbezorger maar dat is natuurlijk geen droombaan.

  Ik kan me goed voorstellen dat je er zo nu en dan helemaal doorheen zit als je alwéér bent afgewezen. Literatuurwetenschappen is een prachtige studie inderdaad, zonde dat je niets kan vinden in dat vakgebied! Ook geen andere baantjes in het verschiet, bijvoorbeeld via een uitzendbureau? Al drie jaar (bijna) helemaal thuiszitten lijkt me vreselijk, ik ben het nu na een paar maanden al zat.

  Ik typ nu wel een heel verhaal, maar ik weet niet echt of je er iets aan hebt. Toch wilde ik even reageren en je sterkte wensen. Ik wilde zeggen ‘ik zal mijn ogen en oren open houden voor je!’ en dat kan ook wel, maar je woont in Friesland en ik in Zuid-Holland, haha. Toch ga ik dat doen, je weet nooit! :)
  Ik heb respect voor je positieve instelling in ieder geval, ik hoop dat je tips mij ook gaan helpen!

  • hesteranne says:

   Dankjewel voor je lieve reactie! Ik kon het vandaag wel gebruiken. Ik heb zelf ook nog een jaar geschiedenis gestudeerd. Het is een mooie studie maar niet voor mij 😛 Het zal ook een lastige studie zijn om werk in te vinden maar de aanhouder wint. Ik zal ook voor jou rondkijken. Je weet maar nooit!

Speak Your Mind

*

http://hesteranne.nl/wp-content/uploads/2015/12/rifle-women.jpg